AGENDA
Toekomstige activiteiten
Voorbije activiteiten
07/06/24 LUNCH-DEBAT : GGO's, NGT's en Novel food
JUNI
07
07 juni 2024, om 12u00
De wetenschap zoekt naar mogelijkheden om plantenrassen te verbeteren zodat ze klimaatbestendig en tegen plagen bestand zijn, hogere opbrengsten opleveren, en minder meststoffen en pesticiden nodig hebben. Dit moet helpen het voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger te maken.
De Europese Commissie heeft een initiatief gelanceerd over nieuwe genomische technieken (NGT’s). Dat zijn technieken waarmee het genetisch materiaal van een organisme wordt gewijzigd. In bepaalde gevallen, moeten NGT 's vandaag voldoen aan dezelfde regels als genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Dit voorstel werd recent goedgekeurd door het Europees Parlement voor de onderhandelingen met de Lidstaten.
Tijdens dit lunchdebat worden de hangende wetgevingsinitiatieven besproken.
Datum
Vrijdag 7 juni 2024 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel
(zaal " Literair Salon ").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Nicolas Carbonnelle, advocaat
Katrijn Van Laere, senior onderzoeker, Vlaams Instituut voor Landbouw-, Zeevisserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
Inschrijvingen
85€ voor niet-leden
50€ voor leden van BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor leden van BFSO Legal en voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
Dit lunchdebat maakt deel uit van een reeks van 3 lunchdebatten die in 2024 worden georganiseerd:
Food Safety Culture - 25 april (in samenwerking met BFSO)
GGO, NGT en novel food – 7 juni
Juridische actualiteiten rond voedingsmiddelen – 11 oktober
25/04/24 Lunch-debat : FOOD SAFETY CULTURE - Toepassing en controle in de praktijk
APR
25
25 april 2024, om 12u00
Het begrip ‘voedselveiligheidscultuur’ is vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, als aanvulling op verordening (EG) nr. 852/2004 levensmiddelenhygiëne. Hiermee is het mogelijk voor de handhaving, de implementatie van deze wetgeving in de praktijk te beoordelen. Wat betekent dit echter in de praktijk? Hoe implementeert een voedingsbedrijf dit?
Dit BFSO & BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met niet alleen het juridische maar ook het praktische aspect van voedselveiligheidscultuur.
Datum
Donderdag 25 april 2024 van 12 uur tot 14 uur
12h : lunch sandwichs
12h30 : presentaties en debat
Locatie
DALDEWOLF
Avenue Louise 81 - 5de verdieping
1050 Bruxelles
Sprekers
Olivier Galard, Group Quality Health & Safety Director, Greenyard NV
Margaux Lefèvre, Controlebeleid, FAVV
Inschrijvingen
85 € voor individuele inschrijving voor de lunch op 25 april 2024
150€ voor het abonnement op de 3 lunches georganiseerd in 2024 door BFSO Legal. Abonnement voor het lidmaatschap van de vereniging voor het jaar 2024
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
Dit lunchdebat maakt deel uit van een reeks van 3 lunchdebatten die in 2024 worden georganiseerd:
- Food Safety Culture - 25 april (in samenwerking met BFSO)
- GGO, NGT en novel food – 7 juni
- Juridische actualiteiten rond voedingsmiddelen – 11 oktober
LUNCH-CAUSERIE: PLANTEN EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN : Tussen voedselveiligheid en juridische onzekerheid
DEC
15
15 december 2023, om 12u00
Supplement of geneesmiddel? Toegelaten plant of niet?
En wat met de novel food-status en on-hold gezondheidsclaims?
Het in de handel brengen van voedingssupplementen op basis van planten roept tal van regelgevingsvragen op en juridische zekerheid is niet altijd gegarandeerd.
Dit BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven rekening houdend met recente jurisprudentie en nieuwe administratieve praktijken.
Datum
Vrijdag 15 december 2023 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel
(zaal " Literair Salon ").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Jeoffrey Christyn de Ribaucourt, Head of Operations, Executive Committee Member, ORTIS S.A.
Valérie Vercammen, Managing Director, be-sup
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
LUNCH-CAUSERIE - Contactmaterialen : Hoe wegwijs geraken gaande van bamboe tot gerecycled plastic?
OKT
13
13 oktober 2023, om 12u00
Contactmaterialen :
Hoe wegwijs geraken gaande van bamboe tot gerecycled plastic?
In het kader van de Europese Green Deal wordt gewerkt naar een circulaire en duurzame economie. In dit kader werd o.m. door Europa op 15 september 2022 een verordening vastgesteld die de materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen, regelt.
Rond de toepassing van deze verordening en de uitvoering ervan door de lidstaten, bestaat er nog veel onduidelijkheid.
Tijdens het lunchdebat zullen de Belgische bevoegde autoriteiten (FAVV en FOD VVVL) de toepassing van de verordening toelichten alsmede de uitvoering die hieraan gegeven wordt. Daarnaast worden in een ruimere context de moeilijkheden gekaderd alsook de beleidskeuzes die zich stellen.
Datum
Vrijdag 13 oktober 2023 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal " Mallemunt").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Dorota Napierska, Toxic-Free Circular Economy Policy Officer, Zero Waste Europe (ZWE)
Els Heyvaert, Expert regelgeving voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen en voedingsmiddelen voor specifieke groepen, FOD Volksgezondheid, DG Dier, Plant en Voeding
Caroline Rode, Expert, FAVV, DG Controlebeleid, Directie Transformatie en Distributie van levensmiddelen
Het evenement is drietalig. Sprekers zullen hun eigen taal spreken (Engels, Nederlands, Frans)
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
ONTMOETING MET DE AUTORITEITEN | 28 MAART 2023 - BRUSSEL
MAA
28
28 maart 2023, om 13u00
CRISIS- EN INCIDENTENBEHEER, DUURZAAMHEID EN CONSUMENTENBESCHERMING IN DE VOEDINGSSECTOR
Tussen prijsstijgingen, gezondheidscrisissen en milieu-uitdagingen is de voedingssector onderhevig aan talrijke spanningen. Hoe hiermee om te gaan? Hoe deze te verzoenen met consumentenbescherming?
De Belgische Vereniging voor voedingsrecht BFSO Legal zal vertegenwoordigers van nationale, Europese en sectorale autoriteiten bijeenbrengen die hun visie op deze en andere kwesties zullen geven. De gelegenheid zal worden geboden om de vorderingen en wetgevingsdossiers te evalueren in het licht van de nieuwe uitdagingen waarmee de actoren in het veld in de praktijk worden geconfronteerd.
SPREKERS
Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming
David Clarinval, Vice-eersteminister en Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, InstitutioneleHervormingen en Democratische Vernieuwing ?
Bernard Van Goethem, Europese commissie ?
Séverine Waterbley, FOD Economie
Carl Berthot, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Herman Diricks, FAVV
Lieve Herman, FAVV
Julie Frère, Testaankoop
Camille Perrin, BEUC, Europees bureau van de consumentenorganisaties
Pieter Verhelst, Boerenbond
Johan Hallaert, Fevia
Nathalie De Greve, Comeos
Anne-Lise Sibony, UCLouvain
Reinhard Steennot, Ugent
Vincent Delhomme, Leiden University, UCLouvain
Aude Mahy, Advocaat bij de balie te Brussel
Grégory Sorreaux, Advocaat bij de balie te Brussel
Grégory Renier, BFSO Legal
Plaatst
Pacheco center, Brussels, Finance Tower Pachecolaan, 13 (aan de achterkant van de Financietoren)
PRIJS
> 80 € : Niet leden
> 40 € : Leden BFSO Legal of geassimileerd (Lid BFSO, student, advocaat-stagiair)
De prijs omvat ook de mogelijkheid om in te schrijven voor de ochtendsessie georganiseerd door BFSO en de cocktailreceptie.
ERKENNINGEN
Opleiding erkend door het FAVV
OBFG: 4,5 punten
OVB: aanvraag is lopende
Met de medewerking van het FAVV, BFSO en Die Keure.
lUNCH CAUSERIE: VERSTERKING VAN ADMINISTRATIEVE SANCTIEMECHANISMEN: WELKE GEVOLGEN VOOR DE Operatoren IN DE VOEDINGSSECTOR?
DEC
16
16 december 2022, om 12u00
“Naar een effectieve en proportionele handhaving van marktregulering in de voedingssector”
Meer en meer wetgevingsinitiatieven verkiezen administratieve sancties boven strafrechtelijke sancties in het kader van het markttoezicht.
In 2021 werd door de FOD Economie de hervormde handhavingsprocedures op gang getrokken. Naast de strafrechtelijke afwikkeling en de transactie beschikt de Economische Inspectie nu ook over de mogelijkheid om administratieve sancties op te leggen.
In dezelfde zin is er een wetgevingsinitiatief dat het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (verder: “FAVV”) de mogelijkheid moet geven om vanaf 1 januari 2024 administratieve boetes op te leggen.
Tijdens het lunchdebat zullen de eerste ervaringen van de economische inspectie met het nieuwe systeem aan bod komen, alsook de ontworpen wijzigingen voor de controles van het FAVV.
Datum
Vrijdag 16 december 2022 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Vanessa Reyniers, Attaché, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (NL)
Charlotte Sammels, Jurist, Dienst Sancties en Juridische Geschillen, FOD Economie (FR)
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
LUNCH CAUSERIE: Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU)
SEP
23
23 september 2022, om 12u00
Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU)
In 2022 trad de Europese Verordening (EU) 2018/848 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten in werking. Hierdoor zijn de regels gewijzigd voor het produceren, verwerken, verhandelen én etiketteren van biologische producten in de Europese Unie. Tijdens het lunchdebat op 23 september zal de gelegenheid worden geboden om de balans op te maken van de uitvoering van deze nieuwe regels in België, na negen maanden toepassing van de verordening. De sprekers zullen trachten oplossingen aan te reiken voor de moeilijkheden die zich in de praktijk stellen en een eerste balans op te maken.
In samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Vrijdag 23 september 2022 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch sandwich;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Sprekers
Elfi Laridon, Beleidsraadgever biologische productie, Vlaamse overheid (NL)
Mathieu Allard, Organic Operation Manager FoodChain ID (FR)
Inschrijvingen
70 € voor deelname in persoon van niet-leden
50 € voor :
- deelname in persoon van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
- deelname vanop afstand van niet-leden
40 € voor deelname vanop afstand van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
Het inschrijvingsgeld omvat ook de documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt
Erkenningen
Leden van de OVB en Avocats.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV
LUNCH CAUSERIE : Nieuwe oneerlijk handelspraktijken in B2B
MEI
06
06 mei 2022, om 12u00
Nieuwe oneerlijke handelspraktijken in B2B-context in de voedingssector
De Europese richtlijn 2019/633 inzake oneerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen is zopas omgezet in Belgisch recht door een wet die op 25 december 2021 in werking is getreden. Deze wet, waarvan de bepalingen zijn opgenomen in boek VI van het Wetboek van economisch recht, voorziet in nieuwe oneerlijke handelspraktijken tussen kopers en leveranciers van landbouw- en voedingsproducten en wijzigt de rechtsbetrekkingen tussen bedrijven in de voedingssector ingrijpend.
In samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Vrijdag 6 mei 2022 om 12 uur
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Sprekers
Sofie De Pourcq, Advocaat IP Porta (NL)
Grégory Sorreaux, Advocaat Thales Brussels (FR)
Inschrijvingen
70 € voor deelname in persoon van niet-leden
50 € voor :
- deelname in persoon van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
- deelname vanop afstand van niet-leden
40 € voor deelname vanop afstand van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
Het inschrijvingsgeld omvat ook de documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt
Erkenning
Leden van de OVB en Avocats.be kunnen bij hun orde een opleidingsgetuigschrift aanvragen.
Borderline products in de voedingssector
DEC
14
14 december 2021, om 12u00
“Borderline producten", d.w.z. producten die als voedingsmiddel worden verkocht maar een medische werking claimen, zijn momenteel zeer aanwezig op de Belgische markt. Dergelijke producten kunnen echter wettelijk niet tegelijkertijd als levensmiddel en als geneesmiddel worden gekwalificeerd. Tijdens dit seminar zullen onze sprekers aan de hand van voorbeelden de hoofdlijnen uiteenzetten die het voor de consument mogelijk maken om een ondubbelzinnig onderscheid te maken tussen levensmiddelen en geneesmiddelen.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Dinsdag 14 december 2021, van 12.00 tot 13.30 uur
Plaatst
Via Webinar
De deelnemers zullen de dag voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Philippe De Buck, Afdelingshoofd bij het FAGG
Edern Thébaud, Advocaat, Earth Avocats Brussels
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
€ 30 voor leden van BFSO Legal en BFSO, medewerkers van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
€ 50 voor niet-leden
Intellectuele eigendom en de voedingssector
MEI
20
20 mei 2021, om 12u30
Intellectuele eigendomsrechten vormen voor ondernemingen essentiële immateriële activa. Deze rechten zijn alomtegenwoordig in de levensmiddelensector, waar zij een concurrentievoordeel kunnen opleveren voor de vaak talrijke economische actoren. Bepaalde intellectuele eigendomsrechten, zoals benamingen van oorsprong of geografische aanduidingen, beogen specifiek levensmiddelen te beschermen. Bovendien hebben een hele reeks bepalingen in de levensmiddelenwetgeving betrekking op intellectuele eigendomsrechten. Tijdens deze activiteit zullen onze sprekers die specifieke vormen van bescherming en hun wisselwerking met de levensmiddelenwetgeving toelichten.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Donderdag 20 mei 2021, van 12.30 tot 14.00 uur
Plaatst
Via Webinar
De deelnemers zullen enkele dagen voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Florence Verhoestraete, advocaat bij de balie van Brussel, NautaDutilh
Alex Tallon, advocaat bij de balie van Brussel, Miles Legal
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
€ 30 voor leden van BFSO Legal en BFSO, medewerkers van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
€ 50 voor niet-leden
Primaire ingrediënt van een levensmiddel
FEB
12
12 februari 2021, om 12u30
Verordening 2018/775 betreffende de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel is van toepassing sinds 1 april 2020. Deze verordening blijft bij de exploitanten veel vragen oproepen. Onze sprekers zullen een eerste licht werpen op de verordening en meer duidelijkheid verschaffen over enkele grijze zones.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Sprekers:
Aude Mahy, advocate bij de balie van Brussel, DALDEWOLF
Anneleen Vandewynckel, secretaris-generaal FENAVIAN
Paolo Patruno, vice-secretaris-generaal CLITRAVI
Datum :
Op Vrijdag 12 februari, van 12u30 tot 14u00
Plaatst :
Via webinar
Enkele dagen op voorhand zullen de deelnemers een link naar het evenement krijgen.
Kosten :
Gratis voor iedereen
Verplichte inschrijving
Temperatuursbeheersing
FEB
02
02 februari 2021, om 09u15
BFSO Legal nodigt u van harte uit voor de webinar van BFSO :
« Temperatuursbeheersing: sleutel tot een veilige en kwalitatieve voedselketen »
De veiligheid van de voedselketen is essentieel. Daarbij is de effectieve beheersing van temperaturen van groot belang, het garandeert de goede bewaring van ons voedsel...
02 februari 2021 | 09:15 > 12:15 AM
vi ZOOM
met simultane vertaling fr- nl
Programma
Prof. dr. ir. Frank Devlieghere UGent: (NL) Invloed van temperatuur op de microbiële kwaliteit van levensmiddelen in de keten
Vincent Helbo en Karolien Vanderschot FAVV: (FR) reglementaire basis, versoepelingen, EU en het warm vervoer
Kato Mennens FAVV: (FR) temperatuur controleren in de praktijk
Jeroen Van Der Kelen Testo: (NL) Meettoestellen voor kritische controlepunten (CCP) – tips & tricks
Prijs
- Gratis als u lid van BFSO legal bent of als u al megedeeld hebben aan een van ons vorige activiteiten (« lid BFSO Legal » melden naast uw voornaam tijdens de inschrijving)
- BFSO leden, FAVV werknemers: gratis
- Andere: €50
Informatie en Inschrijvingen
Website van BFSO : https://bfso.be/nl/webinar-BFSO.php
Brexit : deal or not?
DEC
12
12 december 2019, om 12u00
Wat zouden de gevolgen zijn van een "no deal" het voedingssector ? Hoe kunt u zich voorbereiden op de grote veranderingen die Brexit met zich meebrengt? Tijdens deze lunchcauserie krijgt u de gelegenheid om op de hoogte van de laatste ontwikkelingen te blijven en welke maatregelen elke scenario impliceert.
Sprekers:
Mm. Leslie Lambregts, Algemeen adviseur, FAVV
Other speaker will be anounced soon.
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Erkenning:
Aanvraag bij de OVB en de OBFG ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Oneerlijke praktijken en misbruik van economische afhankelijkheid
JUNI
13
13 juni 2019, om 12u00
Het juridische landschap van levensmiddelenbedrijven is in volle verandering. Op Belgisch niveau werd er onlangs een wet gestemd die het misbruik van economische afhankelijkheid sanctioneert. Zo werden onder andere misleidende en agressieve praktijken en clausules in contracten tussen bedrijven aan banden gelegd. De publicatie van deze wetgeving in het Belgisch Staatsblad wordt in de loop van de komende weken verwacht. Op Europees niveau werd op 17 april 2019 een nieuwe richtlijn gepubliceerd die bepaalde oneerlijke handelspraktijken verbiedt die door de afnemer aan zijn leverancier in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen worden opgelegd.
Sprekers:
Julie Léonard - Adviseur, Dienst voor de Mededinging, FOD Economie
Prof. em. Dr. Jules Stuyck - Senior Counsel Crowell & Moring LLP
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Erkenning:
Aanvraag bij de OVB en de OBFG ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Voedings- & gezondheidsclaims
DEC
14
14 december 2018, om 12u00
Voedings- & gezondheidsclaims
Verordening 1924/2006 inzake voedings – en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is een 10-tal jaren geleden in werking getreden. Het uitgelezen moment dus om even stil te staan bij de tekortkomingen van deze Verordening en de evolutie die deze materie ondergaat.
Sprekers:
Cristina Rossi, Coca-Cola Services
Dominique Devos, Liedekerke
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het derde van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaims"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 1 lunch 40€ - 2 lunches 70€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Food & Luchttransport
SEP
28
28 september 2018, om 12u00
Food, Luchttransport en aansprakelijkheden
Tijdens dit lunchdebat komen jullie alles te weten over de eisen naar etikettering van maaltijden geserveerd aan boord van het vliegtuig en de verantwoordelijkheid van de operator in geval van een voedselvergiftiging. Daarnaast worden ook het luchttransport van levensmiddelen (import/export) en de bijkomende verantwoordelijkheden (zoals temperatuurcontrole) aangehaald.
Sprekers:
Cyril Igor Grigorieff (FR) - Advocaat in de balie van Brussels en van Parijs (Kennedys), Universiteit Paris Sud
Frank Van Gelder (NL) - Consulent Perishable Airfreight (Air Cargo Belgium)
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het tweede van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaims"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 1 lunch 40€ - 2 lunches 70€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Ontmoeting met de autoriteiten
JUNI
25
25 juni 2018, om 17u00
Ontmoeting met de autoriteiten
BFSO Legal biedt u de unieke gelegenheid om autoriteiten uit de voedselveiligheid en volksgezondheid te ontmoeten tijdens dit evenement.
Tijdens deze avond vinden er unieke ontmoetingen plaats voor iedereen die actief is in voedingsrecht en de bescherming van de volksgezondheid. Onder de genodigden vinden we vertegenwoordigers van zowel nationale als internationale autoriteiten, consumentenorganisaties, sectororganisaties en academici.
Het belooft alvast een heel zinvolle avond te worden waaruit ongetwijfeld nieuwe contacten en nieuwe projecten zullen voortkomen. Achteraf wordt u nog een receptie aangeboden.
Programma:
Inleiding door dhr. Denis Ducarme, Minister van Landbouw en KMO's
Discussiepanel :
- De heer Eric Marin, DG Santé, Europese Commissie
- De heer Carl Berthot, FOD Volksgezondheid
- De heer Jean-Marc Delporte, FOD Economie
- De heer Herman Diricks, FAVV
- Prof. Dr. Etienne Thiry, Universiteit van Luik (Voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV)
- Dr. Lieve Herman, Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek Melle (Vicevoorzitster van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV)
- ...
Receptie
Waar?
Pachéco Auditorium
Kruidtuinlaan 44
1000 Brussel
Inschrijvingskosten:
De deelname is geheel gratis maar het aantal plaatsen is wel beperkt.
Follow us and share the event on Linkedin :
Genetische bronnen en biodiversiteit
MEI
04
04 mei 2018, om 12u00
Genetische bronnen en biodiversiteit
The Nagoya Protocol to the Convention on Biological Diversity imposes access and benefit-sharing obligations on users of certain biological material (so-called “genetic resources”). The European Union has furthermore installed a due diligence based compliance regime whereby users must declare that they have met those obligations in the country of access. Guidance from the Commission is currently in preparation. These rules affect all undertakings active in R&D in the food and feed sectors and biotechnology in general. During this seminar Nagoya Protocol expert Philippe de Jong will guide you through the various stringent obligations of this new regulatory framework
Sprekers:
Philippe de Jong - Advocaat in de balie van Brussels (Altius)
Presentatie in het Engels en in het nederlands
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is de eerste van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaim"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch/ 3 punten voor de drie lunches
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiar : 1 lunch 40€ - 3 lunches 90€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Food & Plastics
DEC
15
15 december 2017, om 12u00
Food & Plastics
Polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), Polystyreen (PS), polycarbonaat (PC), bisphenol, kunststoffen zoals talloze materialen bestemd om in contact te komen met voedingsstoffen zijn onderworpen aan strikte reglementering onder impuls van Europa. Verordening (EU) 10/2011 zoals gewijzigd door verordening 2016/1416 vormt de spil van de reglementering maar moet aangevuld worden met andere Europese en ook nationale teksten.
BFSO Legal maakt de balans op voor u tijdens de lunch op 15 december 2017.
Sprekers:
Michel Cassart - Plastics Europe
Caroline De Praeter - FAVV
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het tweede van een cyclus van twee lunches:
24/03/17 "Digitalisering in de voedingssector"
15/12/17 "Food & Plastics"
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal: 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Aansprakelijkheid in de voedingssector
OKT
12
12 oktober 2017, om 13u30
Schakels in de voedselketen: welke vormen van aansprakelijkheid?
De studienamiddag van 12 oktober 2017, georganiseerd door BFSO Legal, heeft als doel een overzicht te bieden van de verantwoordelijkheden/risico’s op aansprakelijkheid van de verschillende schakels in de voedselketen. In het licht van recente evoluties in de wetgeving en rechtspraak, zal onder meer worden ingegaan op preventie, sancties van burgerrechtelijke, administratieve of strafrechtelijke aard, het oplossen van geschillen, en de bijzondere procedures van economisch recht.
Plaats:
MuntPunt, Place de la Monnaie, 6 – 1000 Bruxelles ("Literair salon")
Inschrijvingsgeld:
€ 95
€ 70 voor Leden BFSO Legal en BFSO of advocaat-stagiair
Zijn inbegrepen in de deelname aan het colloqium:
- het verzamelwerk uitgegeven bij Larcier;
- de koffiepauze;
- de afsluitende drink.
Erkenning:
3 punten bij de OBFG
4 punten bij de OVB
Digitalisering in de voedingssector
MAA
24
24 maart 2017, om 12u00
24 maart 2017 - 12:00-14:00
Sprekers:
Mathieu Gillet - Menu Next Door (Ver"uber"isering van de voedingssector)
Peter Piccu-Van Speybrouck - Substituut Procureur des Konings, Parket West-Vlaanderen (Cybercriminaliteit)
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het eerste van een cyclus van twee lunches:
24/03/17 "Digitalisering in de voedingssector"
15/12/17 "Food & Plastics"
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 2 lunches 60€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
TTIP en export buiten EU
DEC
16
16 december 2016, om 12u00
Tijdens de lunch zullen de lopende onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) aan bod komen. Meer algemeen zal er eveneens worden ingegaan op de vragen en problemen die rijzen in het kader van export van voedingsmiddelen buiten de EU.
Sprekers:
Koen Van Dyck – DG SANTE, European Commission
Monique Goyens - BEUC (Europees Bureau van consumentenverenigingen)
Mikaël Glorieux – BFSO Legal, Advocaat in de balie van Brussel
Place:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Mallemunt")
Dit evenement is de derde van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP en export buiten EU"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Reclame en voeding
SEP
09
09 september 2016, om 12u00
Consumenten komen elke dag in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen. Deze boodschappen kunnen misleidend zijn. Tijdens deze lunch bespreken we de voornaamste regels in deze materie, en een aantal opmerkelijke beslissingen.
Sprekers:
Grégory Sorreaux - BFSO Legal
Julie Frère - Test-Aankoop
Place:
Hotel de Mérode (Club van Lotharingen)
Poelartplein, 6 – 1000 Brussel
Dit evenement is de tweede van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 2 lunchs 70€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Food Fraud: what's the impact on the consumer?
JUNI
09
09 juni 2016, om 09u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op het congres:
“Food Fraud: what’s the impact on the consumer?”
Dit congres zal plaatsvinden op 9 juni 2016, en zal worden bijgewoond door experten in deze materie vanuit heel Europa.
Locatie:
Finance Tower
Pacheco room
Pachecolaan 13
1000 Brussel
Inschrijvingsgeld:
50 euro voor leden van BFSO Legal
Inschrijvingen:
Via de website van EWFC.
De uitdagingen van novel foods
APR
22
22 april 2016, om 12u00
Eind november 2015 werd de Europese verordening inzake nieuwe voedingsmiddelen aangenomen. Tijdens de lunch zullen de krachtlijnen van deze novel foods-verordening worden uiteengezet en kritisch besproken worden.
Sprekers:
Ellen Van Nieuwenhuyze - BFSO Legal, Liedekerke
Isabelle Laquiere & Jean Pottier - FOD Volksgezondheid
Damien Huysmans & Bart Mertens – BiiF (Belgian Insect Industry Federation)
Place:
Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick
3 Keizerslaan - 1000 Brussels (Parking Albertine)
Deze evenement is de eerste van een cyclus van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
inscrijvingskosten
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie
DEC
18
18 december 2015, om 12u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op haar eerste lunchdebat op vrijdag 18 december 2015 rond het thema "Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie"
Het FAVV werd meer dan 15 jaar geleden opgericht, en beschikt over ruime bevoegdheden om het naleven van de voedselwetgeving te garanderen (bezoeken, waarschuwingen, terugroepen van producten, vernietiging, enz.). Hoe worden deze bevoegdheden in de praktijk uitgeoefend? Hoe gebeurt de samenwerking met de voedingsindustrie? Wat zijn de lacunes en mogelijke verbeteringen?
Sprekers :
Jean-Marie Dochy – Directeur-Generaal DG Controle AFSCA (presentatie in het Frans)
Johan Hallaert – Directeur Voedingsbeleid FEVIA (presentatie in het Nederlands)
Andrea Cools – Advisor Product Policy Comeos (presentatie in het Nederlands)
Programma :
12u-12.30u : lunch - networking
12.30u : voorstelling van BFSO Legal (Grégory Renier, president BFSO Legal) en inleiding over het thema (Grégory Sorreaux, BFSO Legal, Simont Braun)
12.45u – 13.45u : conferentie
Praktische informatie :
Wanneer ? Vrijdag 18 december 2015, van 12u tot 13.45u.
Waar ? Advocatenkantoor Simont Braun, Louizalaan 149/20, 1050 Brussel. (Plan hier) Een beperkt aantal parkeerplaatsen is beschikbaar.
Deelnameprijs : € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden.
Actuele ontwikkelingen op het vlak van voedingsrecht
DEC
04
04 december 2014, om 13u30
In samenwerking met BFSO, organiseert de Université catholique de Louvain (UCL) op 4 december a.s. een studienamiddag over voedingsrecht.
Martine Fretin, voorzitter van BFSO zal het hebben over “De rol van het FAVV in de praktijk”.
Voor meer informatie en inschrijvingen: http://www.uclouvain.be/481235
Eerste opleidingsdag
NOV
06
06 november 2014, om 09u00
Ter gelegenheid van de inauguratie van BFSO bent u uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste opleidingsdag:
Ongewenste gasten en nieuwe voedingsmiddelen:
hoe garanderen we een veilige voedselketen
Tijdens diverse uiteenzettingen op deze opleidingsdag wordt een praktisch beeld geschetst van actualiteiten inzake wetgeving en technieken waarbij voedselveiligheid centraal staat. Een niet te missen evenement voor wie de veiligheid van ons voedsel nauw in het hart draagt.
Locatie: Finance Tower complex, Pachécolaan 13, 1000 Brussel (toegangsplan)
Inschrijvingsprijs: 30 €, 10€ student, gratis voor BFSO, Abca-Bvec Leden en FAVV medewerkers.
07/06/24 LUNCH-DEBAT : GGO's, NGT's en Novel food
JUNI
07
07 juni 2024, om 12u00
De wetenschap zoekt naar mogelijkheden om plantenrassen te verbeteren zodat ze klimaatbestendig en tegen plagen bestand zijn, hogere opbrengsten opleveren, en minder meststoffen en pesticiden nodig hebben. Dit moet helpen het voedselsysteem duurzamer en veerkrachtiger te maken.
De Europese Commissie heeft een initiatief gelanceerd over nieuwe genomische technieken (NGT’s). Dat zijn technieken waarmee het genetisch materiaal van een organisme wordt gewijzigd. In bepaalde gevallen, moeten NGT 's vandaag voldoen aan dezelfde regels als genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s). Dit voorstel werd recent goedgekeurd door het Europees Parlement voor de onderhandelingen met de Lidstaten.
Tijdens dit lunchdebat worden de hangende wetgevingsinitiatieven besproken.
Datum
Vrijdag 7 juni 2024 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel
(zaal " Literair Salon ").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Nicolas Carbonnelle, advocaat
Katrijn Van Laere, senior onderzoeker, Vlaams Instituut voor Landbouw-, Zeevisserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
Inschrijvingen
85€ voor niet-leden
50€ voor leden van BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor leden van BFSO Legal en voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
Dit lunchdebat maakt deel uit van een reeks van 3 lunchdebatten die in 2024 worden georganiseerd:
Food Safety Culture - 25 april (in samenwerking met BFSO)
GGO, NGT en novel food – 7 juni
Juridische actualiteiten rond voedingsmiddelen – 11 oktober
25/04/24 Lunch-debat : FOOD SAFETY CULTURE - Toepassing en controle in de praktijk
APR
25
25 april 2024, om 12u00
Het begrip ‘voedselveiligheidscultuur’ is vastgelegd in verordening (EU) nr. 2021/382, als aanvulling op verordening (EG) nr. 852/2004 levensmiddelenhygiëne. Hiermee is het mogelijk voor de handhaving, de implementatie van deze wetgeving in de praktijk te beoordelen. Wat betekent dit echter in de praktijk? Hoe implementeert een voedingsbedrijf dit?
Dit BFSO & BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven met niet alleen het juridische maar ook het praktische aspect van voedselveiligheidscultuur.
Datum
Donderdag 25 april 2024 van 12 uur tot 14 uur
12h : lunch sandwichs
12h30 : presentaties en debat
Locatie
DALDEWOLF
Avenue Louise 81 - 5de verdieping
1050 Bruxelles
Sprekers
Olivier Galard, Group Quality Health & Safety Director, Greenyard NV
Margaux Lefèvre, Controlebeleid, FAVV
Inschrijvingen
85 € voor individuele inschrijving voor de lunch op 25 april 2024
150€ voor het abonnement op de 3 lunches georganiseerd in 2024 door BFSO Legal. Abonnement voor het lidmaatschap van de vereniging voor het jaar 2024
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
Dit lunchdebat maakt deel uit van een reeks van 3 lunchdebatten die in 2024 worden georganiseerd:
- Food Safety Culture - 25 april (in samenwerking met BFSO)
- GGO, NGT en novel food – 7 juni
- Juridische actualiteiten rond voedingsmiddelen – 11 oktober
LUNCH-CAUSERIE: PLANTEN EN VOEDINGSSUPPLEMENTEN : Tussen voedselveiligheid en juridische onzekerheid
DEC
15
15 december 2023, om 12u00
Supplement of geneesmiddel? Toegelaten plant of niet?
En wat met de novel food-status en on-hold gezondheidsclaims?
Het in de handel brengen van voedingssupplementen op basis van planten roept tal van regelgevingsvragen op en juridische zekerheid is niet altijd gegarandeerd.
Dit BFSO Legal lunch-debat biedt de gelegenheid om uw kennis bij te schaven rekening houdend met recente jurisprudentie en nieuwe administratieve praktijken.
Datum
Vrijdag 15 december 2023 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel
(zaal " Literair Salon ").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Jeoffrey Christyn de Ribaucourt, Head of Operations, Executive Committee Member, ORTIS S.A.
Valérie Vercammen, Managing Director, be-sup
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
LUNCH-CAUSERIE - Contactmaterialen : Hoe wegwijs geraken gaande van bamboe tot gerecycled plastic?
OKT
13
13 oktober 2023, om 12u00
Contactmaterialen :
Hoe wegwijs geraken gaande van bamboe tot gerecycled plastic?
In het kader van de Europese Green Deal wordt gewerkt naar een circulaire en duurzame economie. In dit kader werd o.m. door Europa op 15 september 2022 een verordening vastgesteld die de materialen en voorwerpen van gerecycleerde kunststof bestemd om met levensmiddelen in aanraking te komen, regelt.
Rond de toepassing van deze verordening en de uitvoering ervan door de lidstaten, bestaat er nog veel onduidelijkheid.
Tijdens het lunchdebat zullen de Belgische bevoegde autoriteiten (FAVV en FOD VVVL) de toepassing van de verordening toelichten alsmede de uitvoering die hieraan gegeven wordt. Daarnaast worden in een ruimere context de moeilijkheden gekaderd alsook de beleidskeuzes die zich stellen.
Datum
Vrijdag 13 oktober 2023 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal " Mallemunt").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Dorota Napierska, Toxic-Free Circular Economy Policy Officer, Zero Waste Europe (ZWE)
Els Heyvaert, Expert regelgeving voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen en voedingsmiddelen voor specifieke groepen, FOD Volksgezondheid, DG Dier, Plant en Voeding
Caroline Rode, Expert, FAVV, DG Controlebeleid, Directie Transformatie en Distributie van levensmiddelen
Het evenement is drietalig. Sprekers zullen hun eigen taal spreken (Engels, Nederlands, Frans)
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Opleiding erkend door het FAVV.
ONTMOETING MET DE AUTORITEITEN | 28 MAART 2023 - BRUSSEL
MAA
28
28 maart 2023, om 13u00
CRISIS- EN INCIDENTENBEHEER, DUURZAAMHEID EN CONSUMENTENBESCHERMING IN DE VOEDINGSSECTOR
Tussen prijsstijgingen, gezondheidscrisissen en milieu-uitdagingen is de voedingssector onderhevig aan talrijke spanningen. Hoe hiermee om te gaan? Hoe deze te verzoenen met consumentenbescherming?
De Belgische Vereniging voor voedingsrecht BFSO Legal zal vertegenwoordigers van nationale, Europese en sectorale autoriteiten bijeenbrengen die hun visie op deze en andere kwesties zullen geven. De gelegenheid zal worden geboden om de vorderingen en wetgevingsdossiers te evalueren in het licht van de nieuwe uitdagingen waarmee de actoren in het veld in de praktijk worden geconfronteerd.
SPREKERS
Alexia Bertrand, Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming
David Clarinval, Vice-eersteminister en Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO’s en Landbouw, InstitutioneleHervormingen en Democratische Vernieuwing ?
Bernard Van Goethem, Europese commissie ?
Séverine Waterbley, FOD Economie
Carl Berthot, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu
Herman Diricks, FAVV
Lieve Herman, FAVV
Julie Frère, Testaankoop
Camille Perrin, BEUC, Europees bureau van de consumentenorganisaties
Pieter Verhelst, Boerenbond
Johan Hallaert, Fevia
Nathalie De Greve, Comeos
Anne-Lise Sibony, UCLouvain
Reinhard Steennot, Ugent
Vincent Delhomme, Leiden University, UCLouvain
Aude Mahy, Advocaat bij de balie te Brussel
Grégory Sorreaux, Advocaat bij de balie te Brussel
Grégory Renier, BFSO Legal
Plaatst
Pacheco center, Brussels, Finance Tower Pachecolaan, 13 (aan de achterkant van de Financietoren)
PRIJS
> 80 € : Niet leden
> 40 € : Leden BFSO Legal of geassimileerd (Lid BFSO, student, advocaat-stagiair)
De prijs omvat ook de mogelijkheid om in te schrijven voor de ochtendsessie georganiseerd door BFSO en de cocktailreceptie.
Met de medewerking van het FAVV, BFSO en Die Keure.
lUNCH CAUSERIE: VERSTERKING VAN ADMINISTRATIEVE SANCTIEMECHANISMEN: WELKE GEVOLGEN VOOR DE Operatoren IN DE VOEDINGSSECTOR?
DEC
16
16 december 2022, om 12u00
“Naar een effectieve en proportionele handhaving van marktregulering in de voedingssector”
Meer en meer wetgevingsinitiatieven verkiezen administratieve sancties boven strafrechtelijke sancties in het kader van het markttoezicht.
In 2021 werd door de FOD Economie de hervormde handhavingsprocedures op gang getrokken. Naast de strafrechtelijke afwikkeling en de transactie beschikt de Economische Inspectie nu ook over de mogelijkheid om administratieve sancties op te leggen.
In dezelfde zin is er een wetgevingsinitiatief dat het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (verder: “FAVV”) de mogelijkheid moet geven om vanaf 1 januari 2024 administratieve boetes op te leggen.
Tijdens het lunchdebat zullen de eerste ervaringen van de economische inspectie met het nieuwe systeem aan bod komen, alsook de ontworpen wijzigingen voor de controles van het FAVV.
Datum
Vrijdag 16 december 2022 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch met sandwiches;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon").
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen).
Sprekers
Vanessa Reyniers, Attaché, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (NL)
Charlotte Sammels, Jurist, Dienst Sancties en Juridische Geschillen, FOD Economie (FR)
Inschrijvingen
70 € voor niet-leden
40 € voor leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV en advocaat-stagiairs
Gratis voor studenten (online)
De documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt, wordt ter plaatse uitgedeeld of toegezonden aan de deelnemers op afstand.
Erkenningen
Leden van de OVB en Advocaat.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV.
LUNCH CAUSERIE: Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU)
SEP
23
23 september 2022, om 12u00
Productie en etikettering van biologische producten: stand van zaken 9 maanden na de inwerkingtreding van Verordening 2018/848 (EU)
In 2022 trad de Europese Verordening (EU) 2018/848 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten in werking. Hierdoor zijn de regels gewijzigd voor het produceren, verwerken, verhandelen én etiketteren van biologische producten in de Europese Unie. Tijdens het lunchdebat op 23 september zal de gelegenheid worden geboden om de balans op te maken van de uitvoering van deze nieuwe regels in België, na negen maanden toepassing van de verordening. De sprekers zullen trachten oplossingen aan te reiken voor de moeilijkheden die zich in de praktijk stellen en een eerste balans op te maken.
In samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Vrijdag 23 september 2022 van 12 uur tot 14 uur:
12u: lunch sandwich;
12u30: presentaties en debat.
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Sprekers
Elfi Laridon, Beleidsraadgever biologische productie, Vlaamse overheid (NL)
Mathieu Allard, Organic Operation Manager FoodChain ID (FR)
Inschrijvingen
70 € voor deelname in persoon van niet-leden
50 € voor :
- deelname in persoon van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
- deelname vanop afstand van niet-leden
40 € voor deelname vanop afstand van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
Het inschrijvingsgeld omvat ook de documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt
Erkenningen
Leden van de OVB en Avocats.be kunnen een individuele aanvraag indienen bij hun Orde voor een opleidingsgetuigschrift.
Opleiding erkend door het FAVV
LUNCH CAUSERIE : Nieuwe oneerlijk handelspraktijken in B2B
MEI
06
06 mei 2022, om 12u00
Nieuwe oneerlijke handelspraktijken in B2B-context in de voedingssector
De Europese richtlijn 2019/633 inzake oneerlijke handelspraktijken in de relaties tussen ondernemingen in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen is zopas omgezet in Belgisch recht door een wet die op 25 december 2021 in werking is getreden. Deze wet, waarvan de bepalingen zijn opgenomen in boek VI van het Wetboek van economisch recht, voorziet in nieuwe oneerlijke handelspraktijken tussen kopers en leveranciers van landbouw- en voedingsproducten en wijzigt de rechtsbetrekkingen tussen bedrijven in de voedingssector ingrijpend.
In samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Vrijdag 6 mei 2022 om 12 uur
Locatie
MuntPunt, Muntplein 6 - 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Of via webinar (deelnemers ontvangen een dag van tevoren een link om aan het evenement deel te nemen)
Sprekers
Sofie De Pourcq, Advocaat IP Porta (NL)
Grégory Sorreaux, Advocaat Thales Brussels (FR)
Inschrijvingen
70 € voor deelname in persoon van niet-leden
50 € voor :
- deelname in persoon van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
- deelname vanop afstand van niet-leden
40 € voor deelname vanop afstand van leden van BFSO Legal en BFSO, personeelsleden van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
Het inschrijvingsgeld omvat ook de documentatie die tijdens de presentaties wordt gebruikt
Erkenning
Leden van de OVB en Avocats.be kunnen bij hun orde een opleidingsgetuigschrift aanvragen.
Borderline products in de voedingssector
DEC
14
14 december 2021, om 12u00
“Borderline producten", d.w.z. producten die als voedingsmiddel worden verkocht maar een medische werking claimen, zijn momenteel zeer aanwezig op de Belgische markt. Dergelijke producten kunnen echter wettelijk niet tegelijkertijd als levensmiddel en als geneesmiddel worden gekwalificeerd. Tijdens dit seminar zullen onze sprekers aan de hand van voorbeelden de hoofdlijnen uiteenzetten die het voor de consument mogelijk maken om een ondubbelzinnig onderscheid te maken tussen levensmiddelen en geneesmiddelen.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Dinsdag 14 december 2021, van 12.00 tot 13.30 uur
Plaatst
Via Webinar
De deelnemers zullen de dag voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Philippe De Buck, Afdelingshoofd bij het FAGG
Edern Thébaud, Advocaat, Earth Avocats Brussels
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
€ 30 voor leden van BFSO Legal en BFSO, medewerkers van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
€ 50 voor niet-leden
Intellectuele eigendom en de voedingssector
MEI
20
20 mei 2021, om 12u30
Intellectuele eigendomsrechten vormen voor ondernemingen essentiële immateriële activa. Deze rechten zijn alomtegenwoordig in de levensmiddelensector, waar zij een concurrentievoordeel kunnen opleveren voor de vaak talrijke economische actoren. Bepaalde intellectuele eigendomsrechten, zoals benamingen van oorsprong of geografische aanduidingen, beogen specifiek levensmiddelen te beschermen. Bovendien hebben een hele reeks bepalingen in de levensmiddelenwetgeving betrekking op intellectuele eigendomsrechten. Tijdens deze activiteit zullen onze sprekers die specifieke vormen van bescherming en hun wisselwerking met de levensmiddelenwetgeving toelichten.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Datum
Donderdag 20 mei 2021, van 12.30 tot 14.00 uur
Plaatst
Via Webinar
De deelnemers zullen enkele dagen voor het evenement een link ontvangen om te kunnen deelnemen.
Sprekers
Florence Verhoestraete, advocaat bij de balie van Brussel, NautaDutilh
Alex Tallon, advocaat bij de balie van Brussel, Miles Legal
De sprekers zullen in het Frans en in het Nederlands spreken.
Inschrijvingen
€ 30 voor leden van BFSO Legal en BFSO, medewerkers van het FAVV, studenten en advocaat-stagiairs
€ 50 voor niet-leden
Primaire ingrediënt van een levensmiddel
FEB
12
12 februari 2021, om 12u30
Verordening 2018/775 betreffende de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van het primaire ingrediënt van een levensmiddel is van toepassing sinds 1 april 2020. Deze verordening blijft bij de exploitanten veel vragen oproepen. Onze sprekers zullen een eerste licht werpen op de verordening en meer duidelijkheid verschaffen over enkele grijze zones.
Via webinar, in samenwerking met Die Keure/ La Charte
Sprekers:
Aude Mahy, advocate bij de balie van Brussel, DALDEWOLF
Anneleen Vandewynckel, secretaris-generaal FENAVIAN
Paolo Patruno, vice-secretaris-generaal CLITRAVI
Datum :
Op Vrijdag 12 februari, van 12u30 tot 14u00
Plaatst :
Via webinar
Enkele dagen op voorhand zullen de deelnemers een link naar het evenement krijgen.
Kosten :
Gratis voor iedereen
Verplichte inschrijving
Temperatuursbeheersing
FEB
02
02 februari 2021, om 09u15
BFSO Legal nodigt u van harte uit voor de webinar van BFSO :
« Temperatuursbeheersing: sleutel tot een veilige en kwalitatieve voedselketen »
De veiligheid van de voedselketen is essentieel. Daarbij is de effectieve beheersing van temperaturen van groot belang, het garandeert de goede bewaring van ons voedsel...
02 februari 2021 | 09:15 > 12:15 AM
vi ZOOM
met simultane vertaling fr- nl
Programma
Prof. dr. ir. Frank Devlieghere UGent: (NL) Invloed van temperatuur op de microbiële kwaliteit van levensmiddelen in de keten
Vincent Helbo en Karolien Vanderschot FAVV: (FR) reglementaire basis, versoepelingen, EU en het warm vervoer
Kato Mennens FAVV: (FR) temperatuur controleren in de praktijk
Jeroen Van Der Kelen Testo: (NL) Meettoestellen voor kritische controlepunten (CCP) – tips & tricks
Prijs
- Gratis als u lid van BFSO legal bent of als u al megedeeld hebben aan een van ons vorige activiteiten (« lid BFSO Legal » melden naast uw voornaam tijdens de inschrijving)
- BFSO leden, FAVV werknemers: gratis
- Andere: €50
Informatie en Inschrijvingen
Website van BFSO : https://bfso.be/nl/webinar-BFSO.php
Brexit : deal or not?
DEC
12
12 december 2019, om 12u00
Wat zouden de gevolgen zijn van een "no deal" het voedingssector ? Hoe kunt u zich voorbereiden op de grote veranderingen die Brexit met zich meebrengt? Tijdens deze lunchcauserie krijgt u de gelegenheid om op de hoogte van de laatste ontwikkelingen te blijven en welke maatregelen elke scenario impliceert.
Sprekers:
Mm. Leslie Lambregts, Algemeen adviseur, FAVV
Other speaker will be anounced soon.
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Erkenning:
Aanvraag bij de OVB en de OBFG ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Oneerlijke praktijken en misbruik van economische afhankelijkheid
JUNI
13
13 juni 2019, om 12u00
Het juridische landschap van levensmiddelenbedrijven is in volle verandering. Op Belgisch niveau werd er onlangs een wet gestemd die het misbruik van economische afhankelijkheid sanctioneert. Zo werden onder andere misleidende en agressieve praktijken en clausules in contracten tussen bedrijven aan banden gelegd. De publicatie van deze wetgeving in het Belgisch Staatsblad wordt in de loop van de komende weken verwacht. Op Europees niveau werd op 17 april 2019 een nieuwe richtlijn gepubliceerd die bepaalde oneerlijke handelspraktijken verbiedt die door de afnemer aan zijn leverancier in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen worden opgelegd.
Sprekers:
Julie Léonard - Adviseur, Dienst voor de Mededinging, FOD Economie
Prof. em. Dr. Jules Stuyck - Senior Counsel Crowell & Moring LLP
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Erkenning:
Aanvraag bij de OVB en de OBFG ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Voedings- & gezondheidsclaims
DEC
14
14 december 2018, om 12u00
Voedings- & gezondheidsclaims
Verordening 1924/2006 inzake voedings – en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is een 10-tal jaren geleden in werking getreden. Het uitgelezen moment dus om even stil te staan bij de tekortkomingen van deze Verordening en de evolutie die deze materie ondergaat.
Sprekers:
Cristina Rossi, Coca-Cola Services
Dominique Devos, Liedekerke
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het derde van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaims"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 1 lunch 40€ - 2 lunches 70€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Food & Luchttransport
SEP
28
28 september 2018, om 12u00
Food, Luchttransport en aansprakelijkheden
Tijdens dit lunchdebat komen jullie alles te weten over de eisen naar etikettering van maaltijden geserveerd aan boord van het vliegtuig en de verantwoordelijkheid van de operator in geval van een voedselvergiftiging. Daarnaast worden ook het luchttransport van levensmiddelen (import/export) en de bijkomende verantwoordelijkheden (zoals temperatuurcontrole) aangehaald.
Sprekers:
Cyril Igor Grigorieff (FR) - Advocaat in de balie van Brussels en van Parijs (Kennedys), Universiteit Paris Sud
Frank Van Gelder (NL) - Consulent Perishable Airfreight (Air Cargo Belgium)
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het tweede van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaims"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiair : 1 lunch 40€ - 2 lunches 70€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Ontmoeting met de autoriteiten
JUNI
25
25 juni 2018, om 17u00
Ontmoeting met de autoriteiten
BFSO Legal biedt u de unieke gelegenheid om autoriteiten uit de voedselveiligheid en volksgezondheid te ontmoeten tijdens dit evenement.
Tijdens deze avond vinden er unieke ontmoetingen plaats voor iedereen die actief is in voedingsrecht en de bescherming van de volksgezondheid. Onder de genodigden vinden we vertegenwoordigers van zowel nationale als internationale autoriteiten, consumentenorganisaties, sectororganisaties en academici.
Het belooft alvast een heel zinvolle avond te worden waaruit ongetwijfeld nieuwe contacten en nieuwe projecten zullen voortkomen. Achteraf wordt u nog een receptie aangeboden.
Programma:
Inleiding door dhr. Denis Ducarme, Minister van Landbouw en KMO's
Discussiepanel :
- De heer Eric Marin, DG Santé, Europese Commissie
- De heer Carl Berthot, FOD Volksgezondheid
- De heer Jean-Marc Delporte, FOD Economie
- De heer Herman Diricks, FAVV
- Prof. Dr. Etienne Thiry, Universiteit van Luik (Voorzitter van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV)
- Dr. Lieve Herman, Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek Melle (Vicevoorzitster van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV)
- ...
Receptie
Waar?
Pachéco Auditorium
Kruidtuinlaan 44
1000 Brussel
Inschrijvingskosten:
De deelname is geheel gratis maar het aantal plaatsen is wel beperkt.
Follow us and share the event on Linkedin :
Genetische bronnen en biodiversiteit
MEI
04
04 mei 2018, om 12u00
Genetische bronnen en biodiversiteit
The Nagoya Protocol to the Convention on Biological Diversity imposes access and benefit-sharing obligations on users of certain biological material (so-called “genetic resources”). The European Union has furthermore installed a due diligence based compliance regime whereby users must declare that they have met those obligations in the country of access. Guidance from the Commission is currently in preparation. These rules affect all undertakings active in R&D in the food and feed sectors and biotechnology in general. During this seminar Nagoya Protocol expert Philippe de Jong will guide you through the various stringent obligations of this new regulatory framework
Sprekers:
Philippe de Jong - Advocaat in de balie van Brussels (Altius)
Presentatie in het Engels en in het nederlands
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is de eerste van een cyclus van drie lunches:
04/05/18 "Genetische bronnen en biodiversiteit"
28/09/18 "Food, luchttransport en aansprakelijkheden"
14/12/18 "Voedings- en gezondheidsclaim"
Erkenning:
OBFG: 1 punt per lunch/ 3 punten voor de drie lunches
Aanvraag bij de OVB ingediend
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal of advocaat-stagiar : 1 lunch 40€ - 3 lunches 90€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Food & Plastics
DEC
15
15 december 2017, om 12u00
Food & Plastics
Polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), Polystyreen (PS), polycarbonaat (PC), bisphenol, kunststoffen zoals talloze materialen bestemd om in contact te komen met voedingsstoffen zijn onderworpen aan strikte reglementering onder impuls van Europa. Verordening (EU) 10/2011 zoals gewijzigd door verordening 2016/1416 vormt de spil van de reglementering maar moet aangevuld worden met andere Europese en ook nationale teksten.
BFSO Legal maakt de balans op voor u tijdens de lunch op 15 december 2017.
Sprekers:
Michel Cassart - Plastics Europe
Caroline De Praeter - FAVV
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het tweede van een cyclus van twee lunches:
24/03/17 "Digitalisering in de voedingssector"
15/12/17 "Food & Plastics"
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal: 40€
Niet-lid BFSO Legal : 60€
Aansprakelijkheid in de voedingssector
OKT
12
12 oktober 2017, om 13u30
Schakels in de voedselketen: welke vormen van aansprakelijkheid?
De studienamiddag van 12 oktober 2017, georganiseerd door BFSO Legal, heeft als doel een overzicht te bieden van de verantwoordelijkheden/risico’s op aansprakelijkheid van de verschillende schakels in de voedselketen. In het licht van recente evoluties in de wetgeving en rechtspraak, zal onder meer worden ingegaan op preventie, sancties van burgerrechtelijke, administratieve of strafrechtelijke aard, het oplossen van geschillen, en de bijzondere procedures van economisch recht.
Plaats:
MuntPunt, Place de la Monnaie, 6 – 1000 Bruxelles ("Literair salon")
Inschrijvingsgeld:
€ 95
€ 70 voor Leden BFSO Legal en BFSO of advocaat-stagiair
Zijn inbegrepen in de deelname aan het colloqium:
- het verzamelwerk uitgegeven bij Larcier;
- de koffiepauze;
- de afsluitende drink.
Erkenning:
3 punten bij de OBFG
4 punten bij de OVB
Digitalisering in de voedingssector
MAA
24
24 maart 2017, om 12u00
24 maart 2017 - 12:00-14:00
Sprekers:
Mathieu Gillet - Menu Next Door (Ver"uber"isering van de voedingssector)
Peter Piccu-Van Speybrouck - Substituut Procureur des Konings, Parket West-Vlaanderen (Cybercriminaliteit)
Locatie:
MuntPunt, Munt 6 – 1000 Brussel (zaal "Literair salon")
Dit evenement is het eerste van een cyclus van twee lunches:
24/03/17 "Digitalisering in de voedingssector"
15/12/17 "Food & Plastics"
Inschrijvingsgeld:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 2 lunches 60€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
TTIP en export buiten EU
DEC
16
16 december 2016, om 12u00
Tijdens de lunch zullen de lopende onderhandelingen over het Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag (TTIP) aan bod komen. Meer algemeen zal er eveneens worden ingegaan op de vragen en problemen die rijzen in het kader van export van voedingsmiddelen buiten de EU.
Sprekers:
Koen Van Dyck – DG SANTE, European Commission
Monique Goyens - BEUC (Europees Bureau van consumentenverenigingen)
Mikaël Glorieux – BFSO Legal, Advocaat in de balie van Brussel
Place:
Dit evenement is de derde van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP en export buiten EU"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Reclame en voeding
SEP
09
09 september 2016, om 12u00
Consumenten komen elke dag in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen. Deze boodschappen kunnen misleidend zijn. Tijdens deze lunch bespreken we de voornaamste regels in deze materie, en een aantal opmerkelijke beslissingen.
Sprekers:
Grégory Sorreaux - BFSO Legal
Julie Frère - Test-Aankoop
Place:
Hotel de Mérode (Club van Lotharingen)
Poelartplein, 6 – 1000 Brussel
Dit evenement is de tweede van een cyclys van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
Inschrijvingskosten:
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 2 lunchs 70€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Food Fraud: what's the impact on the consumer?
JUNI
09
09 juni 2016, om 09u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op het congres:
“Food Fraud: what’s the impact on the consumer?”
Dit congres zal plaatsvinden op 9 juni 2016, en zal worden bijgewoond door experten in deze materie vanuit heel Europa.
Locatie:
Finance Tower
Pacheco room
Pachecolaan 13
1000 Brussel
Inschrijvingsgeld:
50 euro voor leden van BFSO Legal
Inschrijvingen:
Via de website van EWFC.
De uitdagingen van novel foods
APR
22
22 april 2016, om 12u00
Eind november 2015 werd de Europese verordening inzake nieuwe voedingsmiddelen aangenomen. Tijdens de lunch zullen de krachtlijnen van deze novel foods-verordening worden uiteengezet en kritisch besproken worden.
Sprekers:
Ellen Van Nieuwenhuyze - BFSO Legal, Liedekerke
Isabelle Laquiere & Jean Pottier - FOD Volksgezondheid
Damien Huysmans & Bart Mertens – BiiF (Belgian Insect Industry Federation)
Place:
Liedekerke Wolters Waelbroeck Kirkpatrick
3 Keizerslaan - 1000 Brussels (Parking Albertine)
Deze evenement is de eerste van een cyclus van drie lunchs:
22/04/16 "Uitdagingen van novel foods"
09/09/16 "Reclame en voeding"
16/12/16 "TTIP: stand van zaken"
inscrijvingskosten
Lid BFSO Legal: 1 lunch 40€ - 3 lunchs 90€
Niet-lid BFSO Legal : 1 lunch 60€
Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie
DEC
18
18 december 2015, om 12u00
BFSO Legal heeft het genoegen u uit te nodigen op haar eerste lunchdebat op vrijdag 18 december 2015 rond het thema "Controle op voedingsmiddelen: van preventie tot sanctie"
Het FAVV werd meer dan 15 jaar geleden opgericht, en beschikt over ruime bevoegdheden om het naleven van de voedselwetgeving te garanderen (bezoeken, waarschuwingen, terugroepen van producten, vernietiging, enz.). Hoe worden deze bevoegdheden in de praktijk uitgeoefend? Hoe gebeurt de samenwerking met de voedingsindustrie? Wat zijn de lacunes en mogelijke verbeteringen?
Sprekers :
Jean-Marie Dochy – Directeur-Generaal DG Controle AFSCA (presentatie in het Frans)
Johan Hallaert – Directeur Voedingsbeleid FEVIA (presentatie in het Nederlands)
Andrea Cools – Advisor Product Policy Comeos (presentatie in het Nederlands)
Programma :
12u-12.30u : lunch - networking
12.30u : voorstelling van BFSO Legal (Grégory Renier, president BFSO Legal) en inleiding over het thema (Grégory Sorreaux, BFSO Legal, Simont Braun)
12.45u – 13.45u : conferentie
Praktische informatie :
Wanneer ? Vrijdag 18 december 2015, van 12u tot 13.45u.
Waar ? Advocatenkantoor Simont Braun, Louizalaan 149/20, 1050 Brussel. (Plan hier) Een beperkt aantal parkeerplaatsen is beschikbaar.
Deelnameprijs : € 30 voor leden en € 35 voor niet-leden.
Actuele ontwikkelingen op het vlak van voedingsrecht
DEC
04
04 december 2014, om 13u30
In samenwerking met BFSO, organiseert de Université catholique de Louvain (UCL) op 4 december a.s. een studienamiddag over voedingsrecht.
Martine Fretin, voorzitter van BFSO zal het hebben over “De rol van het FAVV in de praktijk”.
Voor meer informatie en inschrijvingen: http://www.uclouvain.be/481235
Eerste opleidingsdag
NOV
06
06 november 2014, om 09u00
Ter gelegenheid van de inauguratie van BFSO bent u uitgenodigd om deel te nemen aan de eerste opleidingsdag:
Ongewenste gasten en nieuwe voedingsmiddelen:
hoe garanderen we een veilige voedselketen
Tijdens diverse uiteenzettingen op deze opleidingsdag wordt een praktisch beeld geschetst van actualiteiten inzake wetgeving en technieken waarbij voedselveiligheid centraal staat. Een niet te missen evenement voor wie de veiligheid van ons voedsel nauw in het hart draagt.
Locatie: Finance Tower complex, Pachécolaan 13, 1000 Brussel (toegangsplan)
Inschrijvingsprijs: 30 €, 10€ student, gratis voor BFSO, Abca-Bvec Leden en FAVV medewerkers.